facebook
twitter
Το Ναυτικό της Αργεντινής έχασε επικοινωνία με υποβρύχιο της


Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλη έρευνα έχει αρχίσει το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής για τον εντοπισμό ενός εκ των υποβρυχίων του, το οποίο δεν έχει δώσει στίγμα εδώ και δύο ημέρες.

Το σκάφος, που διαθέτει 44 άτομα πλήρωμα, έπλεε στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, σε μία περιοχή που είναι γνωστή ως Θάλασσα της Αργεντινής.

«Ερευνούμε τους λόγους
για την απουσία επικοινωνίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ναυτικού, Ενρίκε Μπάλμπι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενδεχομένως οφείλεται σε πρόβλημα με τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του σκάφους.

«Εάν υπήρξε πρόβλημα επικοινωνίας, το σκάφος θα πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια», εξήγησε.

Ο κ. Μπάλμπι προσέθεσε
ότι το υποβρύχιο διαθέτει τρόφιμα για αρκετές ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίζει την πλεύση του παρά τα προβλήματα επικοινωνίας.

Πηγή: skai.gr

Ο Τοτό Ριίνα πέθανε την περασμένη νύχτα στην Πάρμα, στον τομέα του νοσοκομείου όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι. Είχε γεννηθεί στο Κορλεόνε της Σικελίας, πριν από ογδόντα επτά χρόνια. 

Όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Τοτό Ριίνα ήταν ο πιο αδίστακτος αρχηγός της μαφίας που κατάφερε να συλλάβει η ιταλική δικαιοσύνη. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και πενήντα οκτώ εκατοστά, αλλά όλοι, μέσα στην Κόζα Νόστρα, τον έτρεμαν και εκτελούσαν τις εντολές του.

Συνελήφθη το 1993 και θεωρείται ο εντολοδότης, μεταξύ των άλλων, των δολοφονιών των εισαγγελέων Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, μαζί με τους εννέα άνδρες της σωματοφυλακής τους, πριν από δεκαπέντε χρόνια. 

Πρόκειται για τους εισαγγελείς που μάχονταν το μαφιόζικο παρακράτος. Στα δεκαεννιά του, ο αρχηγός της σικελικής μαφίας διέπραξε την πρώτη του δολοφονία, ενώ κατάφερε να παραμείνει φυγόδικος, επί είκοσι τρία χρόνια. 

Το κύριο ερώτημα στο οποίο δεν έχει μπορέσει ακόμη να δοθεί απάντηση, είναι αν υπήρξε όντως, στη δεκαετία του ενενήντα, μια διαπραγμάτευση του οργανωμένου εγκλήματος με το ιταλικό κράτος, και ποιον ακριβώς ρόλο έπαιξε ο Ριίνα. Μια διαπραγμάτευση με στόχο, ουσιαστικά, τη μείωση των ποινών για κάποιους «επιφανείς μαφιόζους» και, σε αντάλλαγμα, τον τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων που η Κόζα Νόστρα είχε οργανώσει σε πόλεις όπως το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη.

Στην αρχή της «σταδιοδρομίας» του στον χώρο της μαφιόζικης παρανομίας, ο πρώην αρχινονός κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά με απαγωγές επιχειρηματιών. Πριν από λίγα χρόνια, μέσα από τη φυλακή, παινευόταν για το ότι κανένας δεν ήταν σε θέση, ουσιαστικά, να τον αντικαταστήσει. 

Τα είκοσι έξι φορές ισόβια στα οποία είχε καταδικασθεί, δεν είχαν μειώσει την ισχύ του, διότι το σημαντικό, για τους υπόλοιπους μαφιόζους, ήταν ότι δεν είχε παραδεχθεί ποτέ του καμία από τις τρομερές ευθύνες του. Μένοντας βουβός μπροστά στους εισαγγελείς που του ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες και κίνητρα, που αφορούσαν περισσότερες από εκατό δολοφονίες και εκτελέσεις.

Πηγή: skai.gr

 

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ζιμπάμπουε, μία μέρα αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξαγάγει μια στοχευμένη εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η Γκρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, το βράδυ της Τετάρτης απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Ζούμα απηύθυνε νωρίτερα μια έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος για πολλούς στην Αφρική παραμένει ένας ήρωας του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, χαρακτηρίζεται αντίθετα από πολλές κυβερνήσεις στη Δύση ένας τύραννος που χειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο την οικονομία του πάλαι ποτέ σιτοβολώνα της περιοχής και δεν δίστασε να ασκήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία της πρώην αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, επειδή έκρινε πως δεν ήταν «πιστός» στον ίδιο. Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Γκρέις Μουγκάμπε για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν.

Άρματα μάχης έκλεισαν ξανά δρόμους αφού έπεσε το σκοτάδι και στρατιώτες με αυτόματα στα χέρια έκαναν περιπολίες στη Χαράρε, όπου πάντως έμοιαζε να επικρατεί ηρεμία.

Πηγή: skai.gr

 

 

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, το Κογκρέσο εξετάζει την εξουσία του Αμερικανού Προέδρου να κηρύξει πυρηνική επίθεση, κατά την ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας υπό τον τίτλο «Αρχή Χρήσης Πυρηνικών Οπλων».

Ο πρόεδρος της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι «βάζει τις ΗΠΑ ξανά στο δρόμο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, το Κογκρέσο εξετάζει την εξουσία του Αμερικανού Προέδρου να κηρύξει πυρηνική επίθεση, κατά την ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας υπό τον τίτλο «Αρχή Χρήσης Πυρηνικών Οπλων».

«Ανησυχούμε ότι ο Πρόεδρος είναι τόσο ασταθής, λαμβάνει αποφάσεις κατευθυνόμενες από “δονκιχοτισμό” και για αυτό θα μπορούσε να διατάξει επίθεση με πυρηνικά όπλα, κάτι εντελώς έξω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο Γερουσιαστής, Κρις Μερφι στην ακροαματική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, οι γερουσιαστές ήθελαν να διασαφηνίσουν τι γίνεται σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος διατάξει την εν λόγω επίθεση, ενώ μερικοί εξ' αυτών διερωτήθηκαν για την νομιμότητα της εντολής.

Αξιωματούχοι από το επιτελείο του Τραμπ δεν κατέθεσαν στην ακρόαση, η οποία εξετάζει τις διαδικασίες εντολής και ελέγχου της χρήσης των όπλων μαζικής καταστροφής, τις οποίες έχουν σεβαστεί όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε των Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι «βάζει τις ΗΠΑ ξανά στο δρόμο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Πιονγιάνγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία που ο κόσμος δεν έχει δει ξανά», εάν συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η τελευταία φορά που το Κογκρέσο συζήτησε για τις εξουσίες του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ για την χρήση πυρηνικών όπλων ήταν τον Μάρτιο του 1976.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα εξοφλήσει το χρέος της, παρά το ότι οι δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης την κήρυξαν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως και τη σημαντικότερη εταιρεία της χώρας, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA.

«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ' όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες.

Η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας, διαβεβαίωσε ο ίδιος, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών.

Αλλά αντιστοίχως τη Δευτέρα και την Τρίτη (πρωί Τρίτης και ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch Ratings αποφάσισαν να κηρύξουν τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπόρεσε να καταβάλει εγκαίρως, μετά και την παρέλευση της περιόδου χάριτος 30 ημερών, τοκοχρεολύσια που όφειλε για το εξωτερικό της χρέος.

Ο Φιτς αποφάσισε επίσης να κηρύξει σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA, διότι καθυστέρησε για μία εβδομάδα να αποπληρώσει ομολογιούχους, στους οποίους θα όφειλε να έχει καταβάλει ένα ποσό ύψους δύο δισεκ. δολαρίων.

Ο Χόρχε Ροδρίγκες όμως διέψευσε ότι αθετήθηκαν πληρωμές και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των δόσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η PDVSA παράλληλα εξασφάλισε μια σύντομη ανάπαυλα: η αρμόδια επιτροπή της ISDA (της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η μη καταβολή ενός ποσού 1,161 δισεκ. δολαρίων που όφειλε, εν αναμονή «σαφέστερων πληροφοριών για το χρονοδιάγραμμα» των πληρωμών.

Η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να «συνεχίσει τις συνομιλίες» της.

Η κήρυξη της Βενεζουέλας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, μια εξέλιξη για την οποία εκφράζονταν ανησυχίες επί εβδομάδες, επέτεινε την ανασφάλεια σχετικά με το εάν το Καράκας είναι σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος του, που ανέρχεται σε περίπου 150 δισεκ. δολάρια.

Δεν αποκλείεται η εξέλιξη να προοιωνίζεται γενική στάση πληρωμών, με άλλα λόγια την πλήρη αδυναμία της χώρας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, την ώρα που ο πληθυσμός της υφίσταται ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, καθώς δεν υπάρχει ρευστό για την εισαγωγή τους.


Διεθνής πίεση

Για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καλέσει τη Δευτέρα στο Καράκας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η συνάντηση, που δεν διήρκεσε παρά 25 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί καμιά συμφωνία, αν και τα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει νέα το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση.

Η Βενεζουέλα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

«Είναι πολύ πιθανό ότι θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ως μια συναλλαγή επιβληθείσα στους πιστωτές, παρόμοια με μια χρεοκοπία, λαμβανομένων υπόψη των ισχυρών περιορισμών στην ρευστότητα σε συνάλλαγμα» που αντιμετωπίζει το Καράκας, τόνισε ο S&P.

Τόσο ο Στάνταρντ εντ Πουρς όσο και ο Φιτς εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις νέες κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία απαγόρευσε στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα αξιόγραφα ή να διαπραγματευθούν οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το Καράκας, το 70% του χρέους της διακρατούν βορειοαμερικανοί επενδυτές.

Το ποσοστό του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Βενεζουέλας ανήλθε την Τρίτη στο 50,39%, αντανακλώντας την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την φερεγγυότητά της. Είχε φθάσει στο 54,08% την 7η Νοεμβρίου πριν υποχωρήσει στο 42,54% τη 13η Νοεμβρίου.

Η Βενεζουέλα, άλλοτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις αγορές, όπως και η PDVSA, που ίσως βρεθεί εκτεθειμένη σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της ιδίας και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο σύμμαχες χώρες στις οποίες η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισεκ. δολαρίων και κατά συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, θα υπογραφτεί σήμερα Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr