facebook
twitter
Ντιμιτρόφ: Ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα


Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Eνα - όχι και τόσο νέο - χαρτί πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ βάζουν τα Σκόπια: την αρχή της μη αποκλειστικότητας. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, με δηλώσεις του που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, τόνισε πως ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας και πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της "Μακεδονίας" και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε. 

»[...] Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην "Μακεδονία" διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Πηγή: tanea.gr

Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά στην επίσημη ονομασία των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ' όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Πηγή: kathimerini.gr

 

Η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής αυτής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή της προοπτική, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδεχόμενος σε ακρόαση στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «οι Έλληνες, που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επισημαίνοντας πως αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: Το τι όνομα θα επιλεγεί».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία, δεν παραχαράζει την Ιστορία, και δεύτερον, δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις. «Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων» διευκρίνισε και σημείωσε πως τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν. Προσέθεσε μάλιστα πως κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων.

Συνοψίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, όπως ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας. Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά.

Επομένως, υπογράμμισε καταληκτικά, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Αν δεν τις κάνει, διαμήνυσε, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες, όχι η Ελλάδα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Έγγραφο αίτημα για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι εντός του επόμενου μήνα. Οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα γίνουν αρχικά σε στρατιωτικό επίπεδο, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να έχει φθάσει στο Παρίσι και το σχετικό έγγραφο από την ελληνική κυβέρνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία (δηλαδή, συνολικά τέσσερις). Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα (500-600 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να συζητήσει για την εναλλακτική προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind.

Οι συγκεκριμένες κορβέτες συνιστούν αρκετά πιο οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση στις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) προκρίνονται οι FREMM, ως φρεγάτες με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και, κυρίως, προβολή παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποκτά αυξανόμενη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και τον χώρο συνεργασίας με Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών κρίνεται από το ΓΕΕΘΑ αλλά και το ΓΕΝ ως απόλυτης προτεραιότητας, αφενός λόγω της γήρανσης του υφιστάμενου στόλου, αφετέρου λόγω της διαφαινόμενης αύξησης της ανάγκης παρουσίας της Ελλάδας στην ανοιχτή θάλασσα.

Προμήθεια λέμβων

Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα προχωρήσει και η προμήθεια λέμβων υψηλής ταχύτητας τύπου Mark-V (μήκους 25 μέτρων), η αποδέσμευση των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εστάλη και η σχετική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance).

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί τον Φεβρουάριο αντιπροσωπεία Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τις συγκεκριμένες λέμβους, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των βατραχανθρώπων του Π.Ν. Η συγκεκριμένη προμήθεια ακολουθεί την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση 70 ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior, η οποία εγκρίθηκε και οριστικά από το ΚΥΣΕΑ και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρή αναβάθμιση του οπλοστασίου της Αεροπορίας Στρατού.

Οι πρώτες αφίξεις των ελικοπτέρων θα αρχίσουν εντός του 2018 και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητά τους αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το 2019. Στόχος του αρχηγού ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξή τους στις δομές της Αεροπορίας Στρατού με διασπορά τους στα νησιά του Αιγαίου. Από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα φθάσουν στην Ελλάδα με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και ανταλλακτικά.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο ”Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ.

Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Επισήμανε ότι η μόνη ελπίδα για την γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης που δεν θα πληγώνει τη Ελλάδα.

Αναφέροντας ότι «ήλθε η ώρα να λυθεί και το θέμα των Σκοπίων» τόνισε ότι «οι βόρειοι γείτονές μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η μόνη τους ελπίδα και η μόνη τους λύση είναι να δεχθούν μια λύση που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα. Η μόνη τους πόρτα για να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι να έλθουν δίπλα μας και να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε ασφάλεια και επενδύσεις. Να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα αρχή, πλέον, της Ελλάδας να είναι κοντά».

Για να γίνει όμως αυτό, «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέχεια στα γραφόμενα συγκεκριμένου δημοσιογράφου, είπε ότι «δεν υπάρχουν κυβιστήσεις στους ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν αλλαγές πορείας».

«Από το συνέδριό μας είπαμε ότι δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο ”Μακεδονία” και βεβαίως ο ελληνικός όρος ”Μακεδονία” είναι και το “new Μακεδονία” και το “upper Μακεδονία” και το ”κάτω Μακεδονία” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ”η Μακεδονία είναι η μία και ελληνική όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ επιθυμούν λύση «και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε. Αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το ”Βαρντάρσκα” και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός τον οποίον είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές ανατροπές».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η ιστορία αυτή «ξεκίνησε με την τσαρική Ρωσία που επεδίωξε το 1878 να παραχωρηθούν στην Βουλγαρία τα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης, τότε υπό οθωμανική κατοχή και συνεχίστηκε με την Σοβιετική Ένωση η οποία το 1924 ζήτησε από τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων να βοηθήσουν στην δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης. Συνεχίστηκε με τους Βούλγαρους και τις εθνοκαθάρσεις του 1913 και του 1943 και ολοκληρώθηκε με τον Τίτο το 1944 που αναγνώρισε την περιοχή του Βαρδάρη ως μία από τις 6 δημοκρατίες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα ”Μακεδονία”. Σημειωτέον, το 1934, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας δεν αναγνώριζε την ύπαρξη ”μακεδονικής εθνότητας”, ενώ το 1940 υπό τον Τίτο δέχθηκε να είναι χωριστό έθνος στα Βαλκάνια. Το 1956 το ΚΚ Βουλγαρίας βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία κερδίζει το παιχνίδι, αλλάζει πολιτική και αποφασίζει ότι δεν υπάρχει ”μακεδονικό έθνος, γλώσσα και ιστορία” και επίσης ότι δεν υπάρχει ”μακεδονική μειονότητα” στο Πιρίν, το δε 1992 πρώτη αναγνώρισε τα Σκόπια ως κράτος και όχι ως έθνος, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει γλώσσα, πολιτισμό και ταυτότητα».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα στις συνομιλίες, «είχε ως όπλο την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είναι η επικυρωμένη απόφαση που ισχύει ακόμα και σήμερα και βεβαίως την απόφαση της Λισσαβόνας του ιδίου έτους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας: ότι δεν θα αποδεχθεί τον όρο ”Μακεδονία” ή παραγωγά του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Αντί η πολιτική ηγεσία της χώρας «να στηριχθεί στο αυταπόδεικτο», τουτέστιν ότι «η Μακεδονία ανήκει στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό» και ως εκ τούτου το όνομα «Μακεδονία» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους και ως εκ τούτου εναπόκειται στα Σκόπια να βρουν όποιο άλλο όνομα θέλουν, «παρουσίασε ένα πολιτικό ερασιτεχνισμό» παρατήρησε ο κ. Καμμένος. «Ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε ως μακεδονομάχος, υπογράφοντας συμφωνία με το όνομα ”Μακεδονία”. Ο Σαμαράς έκανε την πρώτη προδοσία στο όνομα της Μακεδονίας. Ερασιτεχνισμό εν συνεχεία επέδειξε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις 16 Δεκεμβρίου 1991» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως «το μεγάλο έγκλημα έγινε το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία» και υπενθυμίζοντας ότι τότε ως βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε «ως προδότη τον Σημίτη και την Ενδιάμεση Συμφωνία, διότι αυτή έδωσε το όνομα ΠΓΔΜ βάζοντας το ”πρώην” στο Γιουγκοσλαβική και όχι στο Μακεδονίας».

«Η προδοσία που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 1995 και συνεχίστηκε με διάφορες άλλες υπογραφές τύπου Γιώργου Παπανδρέου, ήλθε να επιλυθεί το 2007 και λέμε ότι επιμένουμε στην πολιτική του Βουκουρεστίου, δηλαδή στο erga omnes, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον όρο ”Μακεδονία” όπως περιγράφει η κ. Μπακογιάννη, αλλά όπως ο Κώστας Καραμανλής βεβαίωσε την Βουλή» είπε ο κ. Καμμένος. «Άρα το ”Βουκουρέστι”, δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό της η κ. Μπακογιάννη, αλλά αυτό που σχεδίασε ο Κώστας Καραμανλής βάζοντας βέτο στην πολιτική της κ. Μπακογιάννη» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε το ερώτημα στην ΝΔ, «με ποια απόφαση είναι: με το ”Βουκουρέστι” του Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν δέχεται τον όρο ”Μακεδονία” ή με το ”Βουκουρέστι” της κ. Μπακογιάννη και κάποιων επιχειρηματιών που προκειμένου να γίνει συμφωνία λένε ”παραδώστε τα πάντα” και δέχονται και το ”Νέα Μακεδονία” και το ”πάνω Μακεδονία” και το ”κάτω Μακεδονία”. Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα, είμαστε ξεκάθαροι, το πρόβλημα το έχουν αυτοί».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι όποτε υπήρξε διαφωνία αρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ: οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αντίθετα, προσθέτοντας οτι αυτά που υποσχέθηκαν οι ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, αυτά θα υπηρετήσουν ανυποχώρητα.

Πρόσθεσε ότι η μόνη φορά που άλλαξαν πολιτική οι ΑΝΕΛ, ήταν το καλοκαίρι του 2015, καθώς έκριναν ότι η συμφωνία είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την μεγάλη οικονομική κρίση «και αντί να εκμεταλλευθούμε την εντολή του ελληνικού λαού, πήγαμε σε εκλογές, του δείξαμε την συμφωνία και μας ψήφισε γι′ αυτό».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η Ελλάδα βγαίνει το 2018 από την κρίση, ενώ στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επανέφερε την χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την χώρα να έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Είπε ότι «καταφέραμε την εθνική συμφιλίωση» και πρόσθεσε «αποδείξαμε ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί», στεκόμενος ιδιαίτερα στην «πάταξη της διαφθοράς των σαλονιών» και σημειώνοντας ότι «με το που κόπηκε το πλιάτσικο ανάσανε η οικονομία».

«Τολμήσαμε και συγκρουστήκαμε με συμφέροντα που είχαν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο παρακράτος, συγκρουστήκαμε με κακοποιούς που είχαν στα χέρια τους την πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μας χτυπούσαν από παντού και μείναμε όρθιοι και αυτοί πλέον σέρνονται στα δικαστήρια προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επανέφερε την κυριαρχία στο Αιγαίο και πέτυχε την μεγαλύτερη συμμαχία στην Μεσόγειο.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα» είπε, αναφέρθηκε στην συνέχεια στην θετική πορεία δεικτών της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι «σε λίγα δεκαήμερα, η Ελλάδα ξεκινά να γίνει παραγωγός ενέργειας από τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας σε φυσικό αέριο και παράλληλα ενεργειακός κόμβος για όλη την περιοχή της Μεσογείου».

«Μας κορόιδευαν όταν μας έλεγαν να πάμε να βρούμε λεφτά από την Αμερική, την Κίνα, την Ρωσία. Δεν πήγαμε να ζητιανέψουμε πουθενά, αλλά τώρα όλες οι εταιρείες από την Αμερική, την Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στο έργο εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου κάτω από την εγγύηση του συνόλου των δυνάμεων της Μεσογείου και έχοντας δίπλα μας τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις, όντας αξιόπιστοι σύμμαχοι» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Πηγή: huffingtonpost.gr