facebook
twitter
Μακρόν: H επίσκεψη μου είναι μήνυμα εμπιστοσύνης


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αποστέλλει ο Εμανουέλ Μακρόν με συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Ο Γάλλος πρόεδρος καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη. 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας, και περιγράφει την επίσκεψή του, ως μήνυμα εμπιστοσύνης και απόπειρα ανάδειξης της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας. Εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ένωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 13:00, είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έρχεται με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, και επιχειρηματίες, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου και θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί το ζεύγος Μακρόν στις 13:50, ενώ στις 15:30 ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου:

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

13:00 Αφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου, Μπριζίτ, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο.  

13:45 Αφιξη του Μακρόν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

13:50-14:00 Υποδοχή του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του, Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Υμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14:00-14:10 Παρασημοφόρηση του Εμανουέλ Μακρόν από τον Προκόπη Παυλόπουλο με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.

14:10-14:30 Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.

14:30-14:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Προκόπη Παυλόπουλο.  

14:50-15:20 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τους προέδρους της Γαλλίας και της Ελλάδας

15:30 Αφιξη του Εμανουέλ Μακρόν και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμκου. Υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα. Κατ' ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

16:15 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό.

17:00 Κοινή συνέντευξη Τύπου.

19:05 Αφιξη του Γάλλου προέδρου και της συζύγου στην Πνύκα. Προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα, αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

21:00 Αφιξη του Εμανουέλ Μακρόν και της Μπριζίτ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Βλασία Παυλοπούλου.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου

10:00-11:15 Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα. (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»)

11:45-12:00 Επίσκεψη του ζεύγους Μακρόν στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

12:00-13:15 Δεξίωση προς τιμήν της γαλλικής κοινότητας από τον Εμανουέλ Μακρόν.

13:30-14:45 Γεύμα του ζεύγους Μακρόν με Ελληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο). Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ.

15:15 Αναχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου από την Ελλάδα.

 

«Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί αύριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός γράφει, επί ευκαιρία της 3ης Σεπτεμβρίου ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου» της εποχής του, «όπως ο ίδιος το ονόμασε ως «λαϊκιστής», «λαοπλάνος», «ψεύτης», «επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες»».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε για πρώτη φορά τα «κυρίαρχα αιτήματα» της κομμουνιστικής αριστεράς για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό «στο κέντρο της αντιπαράθεσης, προσδίδοντάς τους χαρακτήρα ρεαλιστικό στα μάτια μιας προοδευτικής πλειοψηφίας»

«Ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Την λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα την γλυτώσει» υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

 

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα κοινά και οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη γέννηση, τη διαδρομή και την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα «Documento» που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;».

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει και περιγράφει «το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή…» «σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης», όπως και το «πώς το ΠΑΣΟΚ της νίκης και της αλλαγής» κατέληξε «σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς».

Τονίζει τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη:

Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας.

Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο.

Επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως «λαϊκιστής», «λαοπλάνος», «ψεύτης», «επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες», για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι «διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του μιλάει και για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

 

Την υποψηφιότητά του για το νέο Προοδευτικό Κίνημα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Σταύρος Θεοδωράκης, με στόχο, όπως αναφέρει μια δίκαιη κοινωνία και την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. «Το σχέδιό μου είναι απλό: Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα! Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος καλεί τους πολίτες να κάνουν «όλοι μαζί τη μεγάλη υπέρβαση και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους».