facebook
twitter
Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Οι πρώτοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ ξεκίνησαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για τον συμψηφισμό οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται, ήδη από χθες, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ.

Το αποτέλεσμα του συμψηφισμού αποτυπώνεται στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ η διαφορά θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου τον οποίο έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση.
Σε αντίθεση περίπτωση το ποσό ΕΝΦΙΑ που απομένει μετά τον συμψηφισμό θα εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στο πλαίσιο των δόσεων που έχουν καθορισθεί.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του 2018.

Στο ποσό των 3,914 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο που ανέρχονταν στα 3,840 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν την μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ειδικότερα οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων διαμορφώθηκαν σε 963 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 936 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 394 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

 

Στο 21,5% του ελληνικού ΑΕΠ η παραοικονομία στη χώρα μας, για το 2017, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών, του πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν στη Γερμανία.

Από τις χώρες στις οποίες εστιάζει η έρευνα για την «σκιώδη οικονομία», η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην λίστα, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου: η Ιταλία με 19,2% και η Ισπανία με 17,8%.Τελευταίες εμφανίζονται οι ΗΠΑ, στο 5%.

Με τον όρο σκιώδη οικονομία οι οικονομολόγοι αναφέρονται στις συναλλαγές «εκτός βιβλίων» επιχειρήσεων και ιδιωτών. Πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες επιλέγουν να παρανομήσουν παρέχοντας τις υπηρεσίες τους «μαύρα» ώστε να αποφύγουν την φορολογία.

Από τα ιδιαίτερα μαθήματα και τη φύλαξη παιδιών έως τις παράπλευρες αμοιβές στελεχών και επιχειρήσεων, οι ανεπίσημες συναλλαγές έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο σε παγκόσμια κλίμακα, με την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτική είναι και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παράνομο εμπόριο την περίοδο 2012-2014 που υπολόγιζε τότε τη «σκιά» της παραοικονομίας στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι σχετικές προβλέψεις για φέτος περιμένουν το μέγεθος αυτό να σκαρφαλώσει στα 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

Αυξημένες για τρίτο διαδοχικό μήνα ήταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βελτίωση που ωστόσο δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 927 εκατομμύρια ευρώ και έφτασαν στα €121,245 δισεκατομμύρια.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες τονώθηκαν κατά 512 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά €415 εκατομμύρια.

Η ανοδική πορεία των καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο συμπίπτει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επανέφερε κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν κατά περισσότερα από 40 δισεκ. ευρώ από τα τέλη του 2014 έως την επιβολή capital controls τον Ιούλιο του 2015.

Παρά την αύξηση των καταθέσεων όμως, συνεχίστηκε η πενταετής πλέον αρνητική εικόνα στο μέτωπο του δανεισμού, καθώς συνεχίζεται η μείωση της ροής πιστώσεων από τις τράπεζες προς την ιδιωτική οικονομία.

Τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες έπεσαν κατά 1,2% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Μόνο ο δανεισμός προς εταιρείες συρρικνώθηκε κατά 532 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται «επί του παρόντος».

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mannheimer Morgen αν μπορεί να φανταστεί μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ατζέντα καθόλου».

Το να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει, είπε ο Σόιμπλε στην Mannheimer Morgen, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν επιθυμούν να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD προβλέπεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προηγούνται των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών με περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και θεωρούνται φαβορί ότι θα διατηρήσουν την εξουσία. Ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από το 2009 και θα κλείσει τα 75 του χρόνια στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να διατηρήσει το υπουργείο του, αλλά η Μέρκελ ίσβς χρειαστεί να τον «θυσιάσει» προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.