facebook
twitter
Προτάσεις σε συμβολαιογράφους για έναρξη πλειστηριασμών


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μοιάζει ειρωνεία της τύχης. Η κυβέρνηση, η οποία εξελέγη μεταξύ άλλων με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τρέχει τώρα να ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς ακινήτων προκειμένου να μη χάσει το τρένο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους και κυρίως να μην απειληθούν με πιέσεις νέας ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες.

Η σοβαρότητα του θέματος αναδείχθηκε από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και της αποχής των συμβολαιογράφων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος και σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο Σταύρος Κοντονής θα επιχειρήσει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει ορισμένες συμβιβαστικές προτάσεις προς την πλευρά των συμβολαιογράφων. Η αρχική πιθανή λύση, της διενέργειας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη στα ειρηνοδικεία με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας, κρίθηκε μη ενδεδειγμένη. «Στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα» αναφέρεται από πηγές των συμβολαιογράφων, οι οποίες σπεύδουν να προσθέσουν πως «δεν μπορεί η διαδικασία να μεταφέρεται για παράδειγμα από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, όπου υπάρχει ειρηνοδικείο».


Η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις νομοθετικών μεταβολών ώστε «όποιοι ενοχλούν να έρχονται αντιμέτωποι με συνέπειες τις οποίες θα προβλέπει ρητά ο νόμος», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν παράλληλα ότι οι συμβολαιογράφοι δεν ζητούν αστυνομική παρουσία έξω από κάθε γραφείο διενέργειας πλειστηριασμών, αλλά «παρέμβαση όταν παρεμποδίζεται η διαδικασία».

Η αποχή των συμβολαιογράφων ήρθε έπειτα από επαναλαμβανόμενες «δράσεις» συλλογικοτήτων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση πλειστηριασμών αλλά και φαινόμενα βανδαλισμών.

Κατά τη γενική συνέλευσή τους, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από κάθε πλειστηριασμό, ακόμα και ηλεκτρονικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Ζητούν μεταξύ άλλων την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια. Για την αρχική θέση διενέργειας των πλειστηριασμών μόνο στα ειρηνοδικεία, υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεύτερες σκέψεις.

Αναλόγως των δεσμεύσεων που θα αναλάβει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να επανατοποθετηθούν έναντι της απόφασής τους για αποχή. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως τελικά θα βρεθεί λύση.

 

ΠΙΕΣΕΙΣ. Οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών αποτελούσαν ήδη, πριν από την αποχή των συμβολαιογράφων, μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Στα τέλη Οκτωβρίου η κυβέρνηση έδωσε τον λόγο της στο κουαρτέτο για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα για μία ακόμα φορά απειλείται, ναρκοθετώντας τον σχεδιασμό ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Ακόμα χειρότερα όμως, ανατροπή των σχεδιασμών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες (η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σημειώνει πως αφορούν τους μπαταχτσήδες) αυξάνει τις πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δεσμεύσεις για μείωση των κόκκινων δανείων είναι ανελαστικές και το ένα τρίτο των στόχων θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω πλειστηριασμών ακινήτων.


Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μειώθηκαν στα 101,8 δισ. ευρώ (από 105,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016) ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο. Στο τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν φτάσει στα 98,2 δισ. ευρώ και χωρίς πλειστηριασμούς ο στόχος καθίσταται αμφίβολος. Ενδεχόμενη απώλεια του στόχου είναι καθοριστική. Με βάση τα φετινά αποτελέσματα, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν για μία ακόμα φορά τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε stress tests.

Ο Μάριο Ντράγκι, χθες, σε ομιλία του σε συνέδριο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, μιλώντας γενικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα του κλάδου το οποίο απαιτεί κοινή προσπάθεια των ρυθμιστικών, εποπτικών και εθνικών Αρχών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις «κοκκίνισαν» το τραπεζικό ταμπλό. Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 6,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών των τελευταίων 31 συνεδριάσεων.


Πηγή: skai.gr

Στα χρόνια της κρίσης οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων στην αγορά γίνονται σε «σκοτωμένες» τιμές.

Αυτό που δεν άλλαξε και κυρίως δεν βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η γραφειοκρατία που συνεχίζει να πλήττει κάθε μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα.

Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία αλλά… είκοσι-τρία δικαιολογητικά απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό για τους φορολογούμενους; Κόστος σε χρήμα και χρόνο.

Τα δικαιολογητικά

Ανάλογα με τη συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:

Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή: Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή, μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας, βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα, που θα χορηγήσει το δάνειο.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών/έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ/έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.

-Πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας – δωρεάς
-Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου ή Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου
-Δήλωση φόρου υπεραξίας στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματος πωλητή, αν απέκτησε το πωλούμενο ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία μετά την 1-1-2013 (υπό αναστολή μέχρι την 31-12-2016).
-Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α. κλπ.
-Βεβαίωση δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα
-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας
-Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας
-Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή
-Τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου από τοπογράφο
-Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
-Αντίγραφο οικοδομικής άδειας αν ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14-3-1983
-Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου
-Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος αν βρίσκεται εντός κτηματολογίου
-Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
-Πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση, χαρακτηρίζεται ως μη δασική ή δασική
-Βεβαίωση δασαρχείου περί «ΑΚΑΙΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών
-Δήλωση προς το Δασαρχείο σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης πάνω από 50 στρέμματα
-Άδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας
-Πιστοποιητικό της διεύθυνσης Δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου σε περίπτωση που η μεταβιβαζόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες
-Απόφαση της περιφέρειας περί άρσης της απαγόρευσης αγοράς ακινήτου σε παραμεθόρια περιοχή από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα εκτός των κρατών μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών
-Βεβαίωση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων για μη οφειλή από αρδευτικά τέλη και εισφορές.

Πηγή: tanea.gr

 

Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.


Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, όπως στις υπόλοιπες μεγάλες λίστες, έτσι και στα Paradise Papers θα δοθεί προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.

Σημειώνεται ότι η φοροδιαφυγή μέσω των Off Shore εταιριών που εδράζονται στους φορολογικούς παραδείσους αποτελεί μάστιγα για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: skai.gr

 

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, η οποία ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς

Πηγή: tanea.gr

 

Εκτεταμένη έρευνα 380 δημοσιογράφων που ανέλυσαν στοιχεία 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων, εμπλέκει σε μηχανισμούς φοροαποφυγής, το ταμείο διαχείρισης της περιουσίας της βασίλισσας Ελισάβετ, υπουργούς του Ντόναλντ Τραμπ, ρωσικούς κρατικούς μηχανισμούς και μεγάλες πολυεθνικές.

Μέρος των εγγράφων προέρχονται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Τα έγγραφα αναλύθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο από δημοσιογράφους της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και αφορούν σε μία περίοδο 70 ετών

Μεταξύ άλλων οι διαρρρές αποκαλύπτουν πως εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν

Σύμφωνα με τον Guardian κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Επιπλέον αποκαλύπτονται εκτεταμένες συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ μέσω offshore. Μεγάλες συναλλαγές έχουν, όπως όλα δείχνουν, γίνει και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Guardian, twitter και facebook φέρονται να έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια των οποίων τα ίχνη οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ο ίδιος ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, φέρεται πως διαχειριζόταν «τραστ φοροδιαφυγής» στα νησιά Κέιμαν.

Επιπλέον καταγράφεται μεγάλη φοροδιαφυγή από πολυεθνικούς κολοσσούς της τεχνολογίας και της άθλησης

Για τις αποκαλύψεις αυτές εργάστηκαν περισσότεροι από 380 δημοσιογράφο που ερευνούσαν για ένα ολόκληρο χρόνο, στοιχεία που αφορούσαν χρονικό ορίζοντα 7 δεκαετιών. 

Οι αποκαλύψεις δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Le Monde, οι  New York Times, ο Guardian.

Πηγή: skai.gr