facebook
twitter
Εγκρίθηκε η υποδόση των 800 εκ από τον ΕΜΣ


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, συνολικού ύψους 8,5 δισ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής εισήγησης από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση από την ελληνική κυβέρνηση προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως σημειώνεται, το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ικανοποίησή του για την εκκαθάριση μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως η Ελλάδα υπερέβη το στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα, κάτι που «θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας». 

«Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM. 

Μοσκοβισί: «Εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις»

Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF. 

Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».

Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει «να εργαστούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018». 

Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group. Όπως διαπίστωσαν πηγές της ευρωζώνης, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», ωστόσο «παραμένουν κάποιες προκλήσεις».

Πηγή: tanea.gr

Οι κεντρικές Τράπεζες παρά ο ελληνικός λαός ωφελήθηκαν από τα προγράμματα «βοήθειας», τονίζει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Αδικαιολόγητων Χρεών.

Ο ίδιος επικαλείται επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον ευρωβουλευτή Νικόλαο Χουντή, στην οποία, όπως σημειώνει, ο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν κέρδη ύψους 7,8 δισ. ευρώ χάρη στους ελληνικούς τίτλους, τους οποίους αγόρασε η ΕΚΤ τα έτη 2010-2012 στο πλαίσιο του προγράμματος SMP (Securities Markets Programme).

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στα ανωτέρω ποσά προστίθενται και άλλα, τα οποία δεν ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και που είναι τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της λεγόμενης αγοράς NAFA («Συμφωνία για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία»), καθώς και τα κέρδη των 14 χωρών της Ευρωζώνης που χορήγησαν διμερές δάνειο στην Ελλάδα το 2010 με επιτόκιο περίπου 5%.

Εκφράζει την άποψη ότι η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές χώρες ωφέλησε τις ευημερούσες χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει την παρέμβαση το 2010 της ΕΚΤ προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι απώλειες των γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και των χωρών Μπενελούξ ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες ήταν κατά πολύ εκτεθειμένες τόσο στον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα της Ελλάδας και κυρίως να αποφευχθεί η πτώχευση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την άρνηση της ΕΚΤ για μείωση του ελληνικού χρέους.

«Ανάγκασαν τα Ταμεία να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία τους»


Υπογραμμίζει, ότι από τη μείωση κατά 53% της αξίας του χρέους, τον Μάρτιο του 2012, επωφελήθηκαν οι ελληνικές Τράπεζες, όχι όμως και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία, όπως σημειώνει, ήταν τα κύρια θύματα, καθώς αναγκάστηκαν από τις Αρχές της χώρας και την Τρόικα να μετατρέψουν λίγο πριν από την αναδιάρθρωση (χαρακτηρίζεται σωστός σχεδιασμός, αλλά κρυμμένο μυστικό) τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ελληνικά χρεόγραφα.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην καταγγελία της ελληνικής Κυβέρνησης προς την ΕΚΤ και στη δέσμευση της τελευταίας να παραδώσει στην Ελλάδα τους τόκους που κέρδισε, κάτι στο οποίο προέβη, όπως τονίζεται, το 2013 και 2014, παραδίδοντας 3,3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά κατά τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα δεν προέβη σε καμία επανεκχώρηση και έκτοτε, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν επιστρέψει τίποτα στην Ελλάδα.

«Ο μηχανισμός είναι αμείλικτος: κάθε φορά, που ένα μερίδιο των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά χρεόγραφα μεταφέρεται στην Αθήνα, το ποσό διανέμεται αμέσως στους πιστωτές για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να τερματισθεί αυτή η λεηλασία. Τα κέρδη της ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και την τόνωση της απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δραματικά αποτελέσματα των υπαγορευμένων από την τρόικα πολιτικών. Το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί, επειδή είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο», καταλήγει ο αρθρογράφος

Πηγή: tanea.gr

 

Την πώληση του 100% των μετοχών της Hellenic Seaways στον όμιλο Attica αποφάσισαν οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του Ομίλου Γκριμάλντι.

Ο Εμμάνουελ Γκριμάλντι συμφώνησε με τον Όμιλο Αttica να του πουλήσει το 48,5% που διέθετε μέσω των Μινωϊκών Γραμμών στην HSW. Ετσι, πλέον ο όμιλος Attica -που τον Αύγουστο είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς το 50,3% της Hellenic Seaways αποκτά πλέον τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Η επίσημη ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών στο Χρηματιστήριο, αναφέρει:

«Η Εταιρεία Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. ανακοινώνει ότι σήµερα 26/10/2017 υπεγράφη καταρχήν συµφωνία-πλαίσιο µε την εταιρεία ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών προκειµένου να προχωρήσει στη διάθεση του συνόλου των µετοχών που κατέχει σήµερα στην εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. (HSW) καθώς και στην αγορά 2 πλοίων.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω συµφωνία-πλαίσιο περιλαµβάνει τις ακόλουθες επιµέρους και αλληλεξαρτώµενες (en bloc) συναλλαγές οι οποίες είναι:

• Πώληση από τις Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. στην ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών των 37.667.504 µετοχών της εταιρείας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήµερα ποσοστό 48,53% του καταβεβληµένου µετοχικού της κεφαλαίου της, έναντι τιµήµατος € 78.500.000.

• Αγορά του πλοίου “SUPERFAST XII” από εταιρεία του Οµίλου Grimaldi, κύριο µέτοχο των Μινωικών Γραµµών, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ATTIΚΑ ΦΕΡΡΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 100% θυγατρική της ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών, έναντι συνολικού τιµήµατος €74.500.000.

• Αγορά από τις Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. του ταχύπλοου πλοίου “HIGHSPEED 7” από την εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. έναντι συνολικού τιµήµατος € 25.000.000.

Η υλοποίηση της συµφωνίας τελεί, µεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισµού και τη λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων. Οι παραπάνω συναλλαγές θα ολοκληρωθούν µόλις πραγµατοποιηθεί η απόκτηση ελέγχου της εταιρείας HSW από την ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών, για την οποία η τελευταία έχει υποβάλει σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισµού λόγω άλλης συναλλαγής και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης.

Οι Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. εκτιµούν ότι η υλοποίηση της συναλλαγής θα είναι επωφελής για την εταιρεία αλλά και θα συνδράµει µακροπρόθεσµα στον εξορθολογισµό της εσωτερικής ακτοπλοϊκής αγοράς και τη διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισµού στον κλάδo


Πηγή: iefimerida.gr

 

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, ενόψει της τυπικής έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και υπό το φως της υστέρησης στην είσπραξη άμεσων φόρων για το 2017. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις έχουν έως τώρα εξελιχθεί «ομαλά», και λύνονται οι υφιστάμενες εκκρεμότητες ώστε τα προαπαιτούμενα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος. 

Σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν αρχικά με την Όλγα Γεροβασίλη για τα ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και με Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Φωτίου για τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας. 

Αργότερα θα προστεθούν και ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Χθες, Τετάρτη, «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και μπήκε στο «μικροσκόπιο» η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόσο σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων όσο και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για τις απεργίες

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις απεργιών, συμφωνήθηκε πως για την λήψη απόφασης απεργίας θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 33% που ίσχυε σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. 

Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί

Επί τάπητος θα τεθεί η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 και τα δημοσιονομικά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται επίσης να πέσουν οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι παροχές πρόνοιας. 

Δύο άλλα ζητήματα που απασχολούν τους θεσμούς είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και θεσμικές αλλαγές του Δημοσίου. 

«Αγκάθι» τα προνοιακά επιδόματα

Πρόβλημα παραμένει για την κυβέρνηση η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα, ώστε να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης κρίνεται υψηλότερο.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Από τις σημερινές συζητήσεις στο Χίλτον αναμένεται να απουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, που βρίσκεται στη συνεδρίαση του EWG για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση του Μαΐου

Αύριο θα είναι η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο από την Αθήνα. 

Πηγή: skai.gr

 

Το παγκόσμιο χρέος ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων- τρεις φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ- και εταιρείες σε περισσότερες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν τέλος στις πολιτικές φθηνού δανεισμού.

Οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να λάβουν επιβεβαίωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα πως η επαναφορά των επιτοκίων διεθνώς σε φυσιολογικά επίπεδα από τα ασυνήθιστα χαμηλά όπου είχαν βρεθεί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του 2009 δεν αποτελεί φαινόμενο που συναντάται μόνο στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει περικοπές στο δυόμισι ετών πρόγραμμα τόνωσής της την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται αποφασισμένη να αυξήσει τα βρετανικά επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, τη στιγμή που η Fed κινείται προς τρίτη αύξησή τους αυτό το έτος.

Το παγκόσμιο χρέος πλέον αντιστοιχεί στο 324% του παγκοσμίου ΑΕΠ, σύμφωνα με αναφορά του IIF (Institute of International Finance) την Τετάρτη.

Η αναφορά επίσης υπογραμμίζει κινδύνους «μετακύλισης», ειδικά σε αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει υπάρξει δανεισμός σε «σκληρά» συναλλάγματα, όπως ευρώ και δολάριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IIF, απαιτείται αναχρηματοδότηση ή αποπληρωμή 1,7 τρισ. δολαρίων πριν το τέλος του 2018 σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτά τα χρέη θα γίνουν πιο δαπανηρά όσον αφορά στην εξυπηρέτησή τους, εάν τα επιτόκια στη Δύση ανεβούν και τα νομίσματα ενισχυθούν.

Το IIF ανέφερε πως η αύξηση των δανειακών οφειλών έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με μια αύξηση 3 τρισ. δολαρίων στα επίπεδα χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο- ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή χρέος ύψους 59 τρισ. δολαρίων.

Στην Κίνα αντιστοιχούν τα 2 τρισ. αυτής της αύξησης, με το χρέος της να βρίσκεται τώρα γύρω στα 35 τρισ. δολάρια. Σε ευρύτερο επίπεδο, το εταιρικό χρέος και το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2,6 τρισ. δολάρια και 2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτηση χρέους. Τα ICR (interest coverage ratios) υποδεικνύουν πως το ποσοστό των εταιρειών που τελούν υπό πίεση είναι πάνω από τα επίπεδα του 2010. Σε επτά μεγάλες αναδυόμενες αγορές που εξέτασε το IIF, οι εταιρείες υπό πίεση αντιστοιχούν σε πάνω από 20% των εταιρικών assets σε Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία, και σχεδόν στο 15% στην Κίνα.

Πηγή: huffingtonpost.gr