facebook
twitter
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018


Στην πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε ό,τι αφορά στο εθνικό σκέλος, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης πρόεκυψε ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση όλου του πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, είναι του 1955 και δεν έχει επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι:

-  Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ, δηλαδή να μην κλείνει το πρόγραμμα στο τέλος κάθε έτους.

-  Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του ΠΔΕ. Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων των Δήμων γίνεται μέσω των Περιφερειών, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ παρατηρούνται και χρονικές αποκλίσεις στην εκτέλεση των έργων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απευθείας οι Δήμοι για έργα τα οποία προγραμματίζουν και εκτελούν οι ίδιοι χωρίς τη συμμετοχή της περιφέρειας, ενώ αυτό θα διευκολύνει και περιπτώσεις χρηματοδότησης σε καταστάσεις ανάγκης από φυσικές καταστροφές.

-   Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα αφορά τα κονδύλια του Εθνικού Σκέλους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής των κονδυλίων σε σχέση με την εκτέλεση των έργων. Ήδη έχει συγκροτηθεί στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων η διαχειριστική αρχή του εθνικού ΠΔΕ.

-  Θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού δημόσια επένδυση, προκειμένου να περιλαμβάνει και την επιχειρηματικότητα.

Στο μεταξύ στα 6,1-6,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, μεταξύ του προϋπολογισμού και των στοιχείων από την εκτέλεση, αναμένεται ότι θα υπάρξει απόκλιση περίπου μισού δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στην ίδια συνάντηση ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, η απόκλιση αυτή οφείλεται στις υψηλές εκπτώσεις, καθυστερήσεις στην εκτέλεση - ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο του υπουργείου, αρχές του έτους πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς, ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδια για την απλοποίηση της αδειοδότησης στη βιομηχανία. Μια fast track διαδικασία στα πρότυπα των στρατηγικών επενδύσεων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ότι αφορά τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, μέσα στο 2018 αναμένεται να «τρέξουν» 10 δράσεις προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στις πρώτες εβδομάδες του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο «Εξ' οικονομώ κατ' οίκον» για φυσικά πρόσωπα και το πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω». Στο μεταξύ, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών αναμένεται αντίστοιχο πρόγραμμα και για τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, συμπλήρωσε πως εδώ και λίγο διάστημα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα 9 επενδυτικά σχήματα που έχουν υπογράψει ήδη συμφωνία με το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) και ήδη ανιχνεύουν επιχειρήσεις, ενώ στα 872 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει διαθέσει η ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 440 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε «έχουμε δρόμο ακόμη», σημειώνοντας πως είναι κάτι το οποίο θέλει και η κυβέρνηση και η ΕΕ καθώς, όπως είπε, σε όλες τις χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού επαναφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ίδια η υπουργός Εργασίας. Η Έφη Αχτσιόγλου βέβαια παραπέμπει στο τέλος των μνημονίων, και ώς τότε οι μειώσεις συνεχίζονται. Με μείωση κατά 1,5% άλλωστε, θα μπει και το νέο έτος, αφού από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η αντίστοιχη έκπτωση στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών.

Οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat η οποία κατέγραψε για την Ελλάδα μείωση μισθών 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, και απώλειες εισοδήματος 3,33% για όλο το έτος σε σχέση με τους μισθούς του 2016, ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα, με μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινά το νέο έτος, καθώς καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και ανάλογη μείωση των καθαρών αποδοχών.

Οι μισθοί επίσημα θα μειωθούν κατά 1,5% λόγω του μέτρου που πάρθηκε για την κατάργηση της έκπτωσης. Το 1,5% μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά είναι ένα ποσό το οποίο μπορεί να επηρεάσει ένα μισθό χαμηλό που να είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που παίρνει αυτά τα 340 ή τα 500 ή τα 400 ευρώ το μήνα. 

Υπολογίζεται ότι για μικτούς μισθούς από 1.000 έως 2.000 ευρώ η μείωση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε ευρώ, με την κυβέρνηση όμως να απαντά ότι το 2018 θα ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του κατώτερου μισθού. Χαρακτηριστική ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, που όμως δεν έδωσε κανένα περεταίρω χειροπιαστό στοιχείο. 

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πάντως ότι «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους. Η υπουργός είπε ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η υπουργός αποσαφήνισε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς με το που θα βγούμε από το πρόγραμμα, για να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας επιβάλλονται» υποστήριξε την πλευρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ενώ «παράθυρο» για αυξήσεις αφήνουν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: skai.gr

 

Μόλις με 2,5 λεπτά του ευρώ/λίτρο θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης καθώς τόσο η περικοπή κατά το ήμισυ στην επιδότηση από την κυβέρνηση όσο και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά καθιστούν την διαδικασία ασύμφορη.

Οι μέσες τιμές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Λέσβο και Φωκίδα κυμαίνονται από 1,05€ ανά λίτρο έως 1,13€ . Ένας δικαιούχος του επιδόματος που στην ανώτερη κλίμακα μπορεί να λάμβανε για 1000 λίτρα περί τα 250€ σήμερα με την περικοπή θα πάρει περί τα 125€ και αν συνυπολογιστεί και η αύξηση της τιμής , θα του μείνουν καθαρά 25€ με 30€ ως επίδομα.

Η θέρμανση από κοινωνικό αγαθό γίνεται πλέον είδος πολυτελείας αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Στην χώρα μας με τους φόρους το καύσιμο σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 1,20 € ανά λίτρο όμως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών σε :

ΒΕΛΓΙΟ 0,60€
ΤΣΕΧΙΑ 0,69€
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0,65€
ΑΓΓΛΙΑ 0,60€
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 0,95€

Πηγή: skai.gr

 

Την εξαγορά του 12,8 % των μετοχών της Lamda Development, ανακοίνωσαν απόψε o Όμιλος Olympia, από κοινού με την VNK Capital, μέσω του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings.

H Lamda Development συμμετέχει στην επένδυση αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων με την εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων, σταθμών στάθμευσης αυτοκινήτων κ.α. Ο Όμιλος Olympia , συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλυσίδα καταστημάτων Public , τη βιομηχανία Sunlight κ.α. ενώ ιδρυτής της VNK Capital είναι ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen.

Στη σχετική ανακοίνωση των δύο εταιριών τονίζεται:

"Η συγκεκριμένη επένδυση της Voxcove Holdings στην εισηγμένη LAMDA DEVELOPMENT S.A., αφορά σε τοποθέτηση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. έχει επιδείξει ένα επιτυχημένο ιστορικό επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Η είσοδος του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA DEVELOPMENT S.A. την παρούσα χρονική συγκυρία, υπογραμμίζει την πίστη των δύο εταιριών (VNK Capital και Olympia Group) στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".

Πηγή: iefirmerida.gr

 

Επενδυτικές ευκαιρίες στην καθηλωμένη κτηματαγορά κυνηγούν Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι προκειμένου να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα» και μαζί με αυτή το «διαβατήριο» για είσοδο στην Ευρώπη.

Μεσίτες αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, όπου οι τιμές σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία δεν έχουν ανακάμψει, και τα πουλάνε σε διεθνείς επενδυτές. Εκτιμούν δε ότι μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρούνε ευκαιρίες σε ακίνητα.

Δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει την κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά με την αξία των ακινήτων να έχει μειωθεί κατά 45% στα χρόνια της κρίσης και φιλοξενεί δηλώσεις ξένων μεσιτών που ήδη αγοράζουν ακίνητα για λογαριασμό πελατών τους.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, από τις λίγες που δεν έχει ανακάμψει

Ο George Kachmazov, Ρώσος μεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com με έδρα τη Μόσχα, έχει αγοράσει ένα κτίριο στην Αθήνα και είναι στη διαδικασία να διεκδικήσει άλλα πέντε, έτσι ώστε να τα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές.

Για τον Kachmazov, είναι ξεκάθαρο γιατί ανεβαίνει η αγορά: αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, δίνει στον επενδυτή βίζα για τη χώρα, και μαζί με αυτή, είσοδο στην Ευρώπη.

«Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», σημειώνει ο κ. Kachmazov. «Οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία προσανατολίζονται σε επίπεδα προ κρίσης, εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη», αναφέρει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Kachmazov είναι ένας από τους μεσίτες που συνεργάζονται με επενδυτές ακινήτων από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και άλλα μέρη, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε μια αγορά, που μπορεί να αναβιώσει, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν πέσει 45% στο διάστημα 2008-Ιουνίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Φθηνότερα κατά 1.000 ευρώ/τμ τα ακίνητα από την Πορτογαλία

«Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι είναι καλή περίοδος για να εκμεταλλευτεί κανείς τις χαμηλές τιμές και να ωφεληθεί από μελλοντικά κέρδη, λόγω ανάκαμψης της αγοράς», λέει η Carrie Law, CEO του Juwai.com, κινεζική ιστοσελίδα διεθνών ακινήτων.

Ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό στην Ελλάδα είναι 2.846 ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Γερμανία. Πρόκειται για περίπου 1.000 ευρώ φθηνότερα από την Πορτογαλία, που έχει παρόμοιο πρόγραμμα βίζας για όσους αγοράζουν ακίνητη περιουσία, μιάμιση φορά χαμηλότερα από την Ισπανία και τη Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές κάτω από την Ιταλία και την Αυστρία.

Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

«Εισιτήριο» για είσοδο στην Ευρώπη

«Επενδυτικές ευκαιρίες στην καθηλωμένη κτηματαγορά όπου η αξία των ακινήτων έχει πέσει κατά 45% ψάχνουν Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι», τονίζει η Law. «Για τους Κινέζους επενδυτές, η απόκτηση βίζας είναι βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα» προσθέτει.

«Σε βάζει στο μονοπάτι για ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ενώ η Αθήνα είναι τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα από ότι η Βαρκελώνη και η Λισσαβόνα, δύο επίσης δημοφιλείς πόλεις, όσο αφορά το θέμα της βίζας», σημειώνει.

Ο αριθμός της «χρυσής βίζας» που έδωσε η Ελλάδα το διάστημα 2013-Οκτωβρίου 2017 έφτασε τις 2.053 , με τους Κινέζους να είναι το 43%, σύμφωνα με το Enterprise Greece. Οι Ρώσοι είναι δεύτεροι, με 18,6% και οι επενδυτές από την Τουρκία, τρίτοι με 8,4%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μάζεψε περισσότερα από 513 εκατ. ευρώ από ξένες επενδύσεις, μέσω του προγράμματος βίζα.

Ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

«Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να πάρουμε ακίνητα κατευθείαν από τις τράπεζες», λέει ο κ. Kachmazov. Το ίδιο ενδιαφέρον εκφράζει και η Law. «Έχουμε αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πιστεύουν ότι θα δώσει ευκαιρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefirmerida.gr