facebook
twitter
Η Handelsblatt: κάνει λόγο για «απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας»


Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η Handelsblatt καταγράφει την εμφανή βελτίωση ορισμένων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας όμως λόγο για «απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας». 

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ δημοσιεύει δισέλιδο γράφημα με οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα και εστιάζει στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους.

«Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 οικονομική βοήθεια ύψους σχεδόν 256 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν σε όσα χρήματα έλαβαν από κοινού η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία. Ωστόσο η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Παρότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, είναι αβέβαιο το πώς θα κατορθώσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η ίδια εφημερίδα εστιάζει ακόμη στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλούν τις ελληνικές τράπεζες. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενες αντιστάσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Ουσιαστικά τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί θα πρέπει να πωλούνται. Ωστόσο βίαιες διαμαρτυρίες και μια απεργία (σ.σ. των συμβολαιογράφων) καθυστερούν τους πλειστηριασμούς».

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μένουν πίσω στη διαδικασία περιορισμού των κόκκινων δανείων κι ενώ τα stress tests της ΕΚΤ επίκεινται σε λίγους μήνες. Ο Γερμανός ανταποκριτής θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα, σχολιάζοντας ότι από τη μία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να προστατεύσει υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, από την άλλη γνωρίζει όμως οι καθυστερήσεις στον περιορισμό των κόκκινων δανείων ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, όπως και τον στόχο της επιστροφής στις αγορές.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης επικαλείτο το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Σήμερα «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σκληρούς χειρισμούς προκειμένου να κατευνάσει τους επικριτές. Ακίνητα με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ δεν θα πρέπει να τίθενται σε πλειστηριασμό, ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Σε αυτό συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με τις τράπεζες, μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το διαψεύδει εμφατικά: "Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία"», δήλωσε στη Handelsblatt ο πρόεδρος της ΕΕT, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες θέλουν αρχικά να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων. 

Ο Νίκος Καραμούζης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προειδοποιεί: «Εάν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σχηματίσουν την εντύπωση ότι μπορούν απλά να αγνοήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία συνολικά απειλούνται να οδηγηθούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση».

Πηγή: skai.gr

Ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες απο την αρχή της εβδομάδες πραγματοποιεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας Γ. Μανώλης, στο πλαίσιο της συνεργασίας και του αιτήματος δικαστικής συνδρομής της χώρας μας, για την υπόθεση της Novartis.

Οπως πρώτο είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει δικογραφία για το θέμα, μετά την αποκάλυψη ότι δύο πρώην στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν στην Αμερική και θέλησαν να λάβουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τις πρακτικές της εταιρίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η έρευνα ανοίξει εδώ και δύο χρόνια, τόσο από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαισύνης, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων,αλλά  και σε ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να εξασφαλίζει  την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή κρατικών
αξιωματούχων.

Στην Ελλάδα, έρευνα για την τιμολόγηση των φαρμάκων του ελβετικού κολοσσού, πραγματοποιεί και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. 
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών από το τμήμα κατά της Διαφθοράς, έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να κατάςχουν έγγραφα και στοιχεία, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών έχουν ήδη μπει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεγάλο- στελεχών της εταιρείας.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

Τη βούλησή της να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στο ζήτημα της φορολόγησης των πελατών της, εκφράζει σε ανακοίνωση της η εταιρία Airbnb, μέσω της οποίας χιλιάδες ακίνητα ενοικιάζονται στην Ελλάδα δια της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι, «οι οικοδεσπότες στην Airbnb, θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η εν λόγω εταιρία σημειώνει ότι θέλει να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει, «με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2016, οι οικοδεσπότες της σε όλη την Ελλάδα, καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Περίπου 427.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ελλάδα την πρώτη εξαετία της οικονομικής κρίσης, από το 2008 έως το 2013, και περισσότεροι από τους μισούς – σχεδόν 223.000 – ήταν νέοι 25 έως 39 ετών, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Fulbright στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να ανακοπεί» η φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εάν δεν βελτιωθεί μόνιμα το κλίμα στην οικονομία και εάν δεν υπάρξουν στοχευμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξή του στην ανάπτυξη κέντρων αριστείας, εκτιμώντας ότι «θα προσελκύσουν μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων και ερευνητών». «Αν αναπτυχθούν αποτελεσματικά, τα κέντρα αυτά μπορούν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση στην ακαδημαϊκή επιχειρηματική κοινότητα και να αποτελέσουν πόλο έλξης», είπε.

Αιχμές για αξιολόγηση στα σχολεία για τα τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για την απουσία μίας κουλτούρας αξιολόγησης και λογοδοσίας των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρεται στους νέους.

«Η λογοδοσία μπορεί να φαίνεται αφηρημένη έννοια. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Unesco, η παρουσία ή η απουσία της επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, διδάσκουν οι δάσκαλοι και διοικούν οι κυβερνήσεις», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στις οικονομικές αδυναμίες των ελληνικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι η σχεδόν αποκλειστική χρηματοδότησή τους από δημόσιους πόρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται και ένεση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η σημερινή κατάσταση σημαίνει ότι τα ΑΕΙ λειτουργούν σε καθεστώς «πολύ περιορισμένης χρηματοδότησης και μεγάλων περικοπών» και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό «να υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης», είπε.

Πηγή: skai.gr

 

Η Βενεζουέλα, που έχει κηρυχθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», έλαβε σήμερα μια οικονομική ανάσα έξι ετών από τη Ρωσία, η οποία δηλώνει ότι θέλει με τον τρόπο αυτόν να στηρίξει την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους που βαρύνει το καθεστώς του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα έφθασε σήμερα το πρωί στη Μόσχα και υπέγραψε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας προς τη Ρωσία, ύψους 3,15 δισ. δολαρίων, ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία προβλέπει ένα νέο 10ετές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με ‘ελάχιστες’ πληρωμές για τα έξι πρώτα χρόνια.

«Η ελάφρυνση του βάρους του χρέους θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες όλοι οι πιστωτές να ανακτήσουν τις πιστώσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αυτή η ανάσα, ωστόσο, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του Καράκας, που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος που συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 150 δισ. δολάρια.

Τα κεφάλαια που δανείστηκαν εταιρίες της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA, δεν εντάσσονται στη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα σε δημοσιογράφους.

Οι όροι που συμφωνήθηκαν είναι αρκετά ευέλικτοι και ευνοϊκοί για το Καράκας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για τα Οικονομικά, Βιλμάρ Κάστρο Σοτέλντο.

Πηγή: kathimerini.gr