facebook
twitter
Συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης – καναλαρχών για την αδειοδότηση


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μαξίμου τα έχει βρει με τους καναλάρχες! Μπορεί να μην έχουν υπογράψει μορατόριουμ ή μνημόνιο συνεργασίας (και πώς άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο), αλλά και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα βασικά θέματα… με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να αμβλυνθεί η αντιπαράθεση.

Η καλή διάθεση και των δυο είχε διαφανεί από την αρχή… τόσο με την απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών όσο όμως και με το τίμημα. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να «σπάσει» το κόστος του τιμήματος που ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ σε δέκα ισόποσες δόσεις των 3,5 εκ. ευρώ διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες… και παράλληλα τους υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους στην τηλεόραση.

Το αντάλλαγμα για την κυβέρνηση είναι η δέσμευση των καναλαρχών να μην προσβάλλουν το διαγωνισμό και να αποδεχθούν τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος Παππά και εποπτεύει το ΕΣΡ.

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν οι ουρές για την υπογραφή των απολύσεων στον ΔΟΛ. Σε αντίθεση με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, όπου το ζητούμενο ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών, οι ειδικοί εκκαθαριστές, η εταιρεία Grant Thornton και το νομικό γραφείο Αγγελίδη, άφησαν τους εργαζόμενους σε δεύτερη μοίρα. Υπερβολική ευαισθησία υπήρχε μόνο για τη διάσωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, για να βγάλουν οι τράπεζες ένα μέρος από τα δάνεια των 160 εκατ. ευρώ που χορήγησαν στον ΔΟΛ.

Οι εργαζόμενοι υπέστησαν, χωρίς ευθύνη της νέας ιδιοκτησίας, μια απαξιωτική συμπεριφορά. Και δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του διμήνου όταν κρατήθηκε σε λειτουργία η επιχείρηση για να γίνει ο πλειστηριασμός και τους έβαλαν επί δύο μέρες στην ουρά για να υπογράψουν την καταγγελία της σύμβασής τους. Σημειωτέον ότι με τον νόμο Δένδια οι εργαζόμενοι μιας υπό ειδικής εκκαθάρισης εταιρείας δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Η λειτουργία της Grant Thornton, στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση τμήμα διεξαγωγής του διαγωνισμού και η σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου του Mega, προκαλεί ερωτήματα. Η εταιρεία συμβούλων έχει επεξεργαστεί μια σειρά εναλλακτικών σχεδίων για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού και πολύς κόσμος απεύχεται την επιλογή της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία της τηλεοπτικής επιχείρησης.

Οι προθέσεις θα διαφανούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της επόμενης Πέμπτης 17 Αυγούστου. Από τα πρόσωπα που θα προταθούν για να εισέλθουν στο ΔΣ θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον του Mega.

 

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες στο κτίριο της Λ.Συγγρού που θα στεγάσει από εδώ και πέρα τον ΔΟΛ ή τέλος πάντων ό,τι απέμεινε από αυτόν. Τα γραφεία δεν είναι έτοιμα για να λειτουργήσει η εταιρεία και σε πρώτη φάση έχουν εγκατασταθεί μόνο τα ατελιέ τα οποία υποδέχονται ύλη με mail από τους συντάκτες.

Τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ θα κυκλοφορήσουν κανονικά αυτό το Σαββατοκύριακό, αφού το τελευταίο 48ωρο έγιναν τηλεφωνικά οι επαφές των διευθυντών με τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στον Οργανισμό και η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραμείνουν ενημερώθηκαν και ξεκίνησαν να εργάζονται έστω και από το σπίτι. Εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα αφού υπολογίζεται ότι τα γραφεία θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους εργαζομένους σε περίπου ένα δεκαήμερο.

Λόγω της τηλεφωνικής διαδικασίας είναι λίγο δύσκολο να υπάρχει ακριβής εικόνα για τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν ενημερωθεί ότι επαναπροσλαμβάνονται όπως αναμενόταν περίπου τα 2/3 των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στην παραγωγή (τεχνικοί, ατελιέ κλπ). Για τους διοικητικούς δεν υπάρχει καμία εικόνα, εικάζεται απλά ότι ίσως κάποιοι ελάχιστοι τελικά παραμείνουν. Πάντως από ό,τι μαθαίνουμε το σύνολο των εργαζομένων δέχτηκε πρόταση με μειωμένες αποδοχές κάτι που επίσης ήταν γνωστό.

Αν και μένει να το δούμε στην πράξη μαθαίνουμε ότι οι πρώτες εντολές της νέας ιδιοκτησίας στους δύο διευθυντές των εφημερίδων είναι το μεν ΒΗΜΑ να συνεχίσει περίπου στην ίδια γραμμή που είχε σήμερα, δηλαδή ισορροπημένη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ο Παναγιώτης Λάμψιας θα κληθεί όπως όλα δείχνουν να κάνει μια δύσκολη κωλοτούμπα αφού θα πρέπει τα ΝΕΑ να κατεβάσουν σημαντικά τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Θα διατηρήσουν τα ΝΕΑ την αντικυβερνητική τους στάση, αλλά όχι με τις έξαλλες κραυγές που είχε επιλέξει η διεύθυνση της εφημερίδας να πορευθεί τους τελευταίους μήνες. Τα λέγαμε από εδώ ότι έτσι που τα έκανε ο Λάμψιας και με τη στάση που κράτησε όλο αυτό το διάστημα ειδικά μετά την αποχώρηση του Σταύρου Ψυχάρη που είχε και την απόλυτη ευθύνη της εφημερίδας, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις στη συνέχεια. Να δούμε τώρα τι θα σκαρφιστεί για να αλλάξει γραμμή και πώς θα το δικαιολογήσει στους αναγνώστες της εφημερίδας. Αν και όπως συνηθίζεται ειδικά τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά media έτσι και σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα θα υπάρξει απλά αλλαγή στάσης χωρίς καμία εξήγηση. «Δίκιο είχαμε τότε, δίκιο και τώρα και δίκιο έχουμε πάντα…»

Μένει να δούμε και τη στάση των δύο εφημερίδων απέναντι στην ηγεσία της ΝΔ η οποία μαθαίνουμε ότι σε πρώτη φάση θα είναι «στηρίζουμε διακριτικά» αλλά μένει να δούμε πόσο… διακριτική θα είναι αυτή η στήριξη. Κατά τα λοιπά να σημειώσουμε την αποχώρηση του Παύλου Παπαδόπουλου από τη διεύθυνση του ΒΗΜΑgazino με τη Λένα Παπαδημητρίου να παίρνει τη θέση του, εξέλιξη απόλυτα λογική και σωστή αφού η καλή συνάδελφος είναι στέλεχος του περιοδικού από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και ασκούσε το τελευταίο διάστημα καθήκοντα αρχισυνταξίας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εικόνα των δύο εφημερίδων στην πρεμιέρα τους υπό την ιδιοκτησία Μαρινάκη, αλλά και την ανταπόκριση του κοινού.

 

Κατέβηκαν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ενώ ένα μήνυμα εμφανίζεται σε όσους προσπαθούν να τις επισκεφτούν.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα tanea.gr, το μήνυμα αναφέρει: «Η ιστοσελίδα δεν εμφανίζεται λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος. Ζητάμε συγγνώμη και την κατανόησή σας. Θα επανέλθουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο για την εφημερίδα «Τα Νέα», ενώ την Κυριακή δεν θα κυκλοφορήσει το «Βήμα».

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ αναμένεται να υπογράψουν σήμερα τις απολύσεις τους, ενώ η νέα διοίκηση αναμένεται να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές τους, των δύο μηνών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 

Κύριος του ΔΟΛ καθίσταται με απόφαση του Πρωτοδικείου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ως υπερθεματιστής που πλειοδότησε κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της επιχείρησης.
Με την απόφαση της η πρόεδρος πρωτοδικών Έλενα Πεδιαδίτη επικυρώνει την μεταβίβαση του Οργανισμού στον κ. Μαρινάκη και κάνει δεκτή την παρέμβαση εργαζομένων του συγκροτήματος που είχαν ζητήσει την αναγνώριση της διαδικασίας εκπλειστηρίασης.

Παράλληλα η πρόεδρος απορρίπτει την παρέμβαση που είχε ασκήσει η εταιρεία DIMERA, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η οποία είχε αντιταχθεί στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης αμφισβητώντας την διαδικασία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης της αίτησης επικύρωσης στο τμήμα Εκούσιας Διαδικασίας του Πρωτοδικείου, στις αρχές Ιουλίου, είχαν ασκήσει παρεμβάσεις και οι συνδικαλιστικές ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΙΤΑ, ζητώντας όπως και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού την αναγνώριση της διαδικασίας και τη μεταβίβαση του ΔΟΛ στον κ. Μαρινάκη, τονίζοντας πως αν δεν αναγνωριστεί ως υπερθεματιστής η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.