facebook
twitter
Τέλος τα... μαύρα σφραγίσματα σύμφωνα με την Ε.Ε.


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Τη σταδιακή κατάργηση των «μαύρων» σφραγισμάτων, που μετρούν μία ιστορία 180 ετών, επιβάλλει στους οδοντιάτρους η Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με νέα οδηγία της Ε.Ε., οι οδοντίατροι θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος, το οποίο περιέχει υδράργυρο, με στόχο την κατάργησή του έως το 2030. Στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 15 ετών, καθώς και σε εγκύους και θηλάζουσες.

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα δεν αποτελεί απειλή για την υγεία και η κατάργησή του συνίσταται για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής και ο καθηγητής Οδοντιατρικής Γιάννης Τζούτζος, με αφορμή τη χθεσινή αναμενόμενη ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος για τη μείωση του υδραργύρου στο περιβάλλον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ειδικοί επιστήμονες επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσους έχουν βάλει «μαύρο σφράγισμα» στο παρελθόν και η αφαίρεσή του δεν προτείνεται παρά μόνο σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους (επανατερηδονισμός και κάταγμα δοντιού). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ήδη η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος έχει μειωθεί πολύ στην Ελλάδα, καθώς στο 90% των περιπτώσεων πλέον οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν το λευκό σφράγισμα.

Πάντως, με βάση το νέο πλαίσιο απαγορεύεται πλέον η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Η απαγόρευση αυτή σύμφωνα με την ΕΟΟ πρέπει να ερμηνευθεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά μικρών ηλικιών έχουν μικρές τερηδονικές βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούνται μικρά σφραγίσματα στα οποία ενδείκνυνται εναλλακτικά του αμαλγάματος υλικά.

Για τις εγκύους, η οδηγία αναφέρει ότι η βέλτιστη πρακτική θα είναι να αναβληθεί οποιαδήποτε παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη εκτός εάν αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Μάλιστα, ο κανονισμός επεκτείνει αυτή την αρχή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Πάντως, οι οδοντίατροι εκτιμούν ότι το αμάλγαμα θα πρέπει θα παραμείνει στη θεραπευτική τους φαρέτρα, καθώς πρόκειται για ένα αξιόπιστο υλικό που σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται στην αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια δε η εφαρμογή του γίνεται προδοσολογημένα σε μορφή κάψουλας που σημαίνει ότι αφαιρείται ο υδράργυρος πριν τοποθετηθεί το υλικό στο δόντι.

Όλοι είμαστε όλη μέρα στον υπολογιστή και γράφουμε. Στο σπίτι, στη δουλειά… Θα περίμενε κανείς ο νούμερο ένα κίνδυνος να είναι η βλάβες που μπορεί να κάνει στα μάτια μας η οθόνη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γνωρίζατε τον «αγκώνα πληκτρολογίου». Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που μπορούμε με μερικές απλές συμβουλές να αποφύγουμε.

Όσοι εργάζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλαβών στον αγκώνα λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης του καρπού και των δακτύλων τους στο πληκτρολόγιο.

Η σχετική πάθηση που επιστημονικά αποκαλείται πλευρική επικονδυλίτιδα, είναι γνωστή ως «αγκώνας του τενίστα» διότι έως πρότινος τα ποσοστά εμφάνισής της ήταν υψηλότερα στους τενίστες, εξαιτίας του μονότονου τρόπου με τον οποίο κτυπούν τη μπάλα.

Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τις βλάβες αυτές όσοι πληκτρολογούν με τις ώρες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διατηρώντας τα χέρια τους τεντωμένα.

Ανεξαρτήτως ονομασίας, το όλο πρόβλημα αποτελεί κλασική περίπτωση θλάσης λόγω υπερκόπωσης, εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επειδή οι μύες και οι τένοντες παραμένουν σε θέση υπερέκτασης χωρίς να χαλαρώνουν, αναπτύσσεται κάκωση και φλεγμονή που προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά είναι αμβλύς μυϊκός πόνος πάνω και κάτω από τον βραχίονα (από την άκρα χείρα έως τον αγκώνα), απότομος, οξύς πόνος στον τένοντα στο πίσω μέρος του αγκώνα ή και συνδυασμός αυτών.

Τα καλά νέα είναι ότι ο αγκώνας του πληκτρολογίου προκαλείται από την κακή στάση πληκτρολόγησης. Έτσι, η υιοθέτηση σωστής στάσης μπορεί να δράσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά. Ειδάλλως, το πρόβλημα θα καταστεί χρόνιο και θα επιδεινώνεται διαρκώς. Θα προκαλέσει περισσότερο πόνο και τελικά μούδιασμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εξ άλλου, η πληκτρολόγηση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.

Για να προστατευτείτε, ο κ. Κακαβάς παρέχει τις εξής συμβουλές:

– Να χαλαρώνετε τα χέρια σας. Κάθε μισή ώρα πρέπει να σταματάτε να γράφετε στο πληκτρολόγιο, να απομακρύνετε τα χέρια σας από το γραφείο και να τα χαλαρώνετε στα πλάγια του κορμού, κάνοντας ταυτοχρόνως ασκήσεις διατάσεων των δακτύλων. Με αυτό τον τρόπο θα κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα στα χέρια σας και θα ξεκουραστούν από την ακινησία.

– Να προσέχετε τη θέση των ώμων σας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν υπερένταση, η οποία σε πολλούς οδηγεί σε σφίξιμο και ανασήκωμα των ώμων. Η στάση αυτή ευνοεί την επικονδυλίτιδα. Άρα παρατηρήστε μη τυχόν κι ανασηκώνετε τους ώμους σας όταν γράφετε, ώστε να φροντίσετε να τους κατεβάζετε στη φυσική θέση.

– Να κάνετε βαράκια. Οι δυνατοί μύες είναι απαραίτητοι για την πρόληψη των τραυματισμών από επαναλαμβανόμενες κινήσεις (και όχι μόνο). Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γυμναστείτε εάν δεν αναρρώσετε από την επικονδυλίτιδα. Ειδάλλως θα επιδεινώσετε την κατάστασή σας.

– Να προσαρμόσετε το πληκτρολόγιό σας. Αν και πολλοί συνηθίζουν να πληκτρολογούν έχοντας ελαφρώς ανυψωμένο το πληκτρολόγιο με τη βοήθεια των στηριγμάτων που έχει στο πίσω μέρος του, η σωστή θέση πληκτρολόγησης είναι αυτή που επιτυγχάνεται με τα λάπτοπ: με τις παλάμες παράλληλες με το γραφείο και σε ορθή γωνία με τους βραχίονες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διατηρείτε τα στηρίγματα του πληκτρολογίου κλειστά και θα αυξήσετε το ύψος της καρέκλας σας όσο χρειάζεται ώστε οι πήχεις σας να έρθουν παράλληλα με το γραφείο σας… Να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τους βραχίονές σας.

Εάν θέλετε να γράφετε ακουμπώντας τους καρπούς σας στο τραπέζι, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι καρπού στο γραφείο σας και ακουμπήστε τους σε αυτό. Η σωστή θέση είναι με τους καρπούς στον αέρα (στην ίδια ευθεία με το πληκτρολόγιο και όχι σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό).

– Προσέξτε το ποντίκι. Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό για το χέρι σας, δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό (αν βάζετε δύναμη για να το πατήσετε, καταπονείτε τους μυς σας) και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε δίχως mousepad. Επιπλέον, το mousemad πρέπει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κομπιούτερ σας και όχι μακριά, για να μην κάνετε υπερέκταση του χεριού για να το φθάσετε.

– Να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις. Οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου που απαιτούν συνδυασμό πλήκτρων χωρίς ποντίκι, μπορεί να ξεκουράσουν το χέρι σας.

– Να γράφετε όρθιοι. Αν και αυτό μοιάζει δύσκολο, είναι μία τάση που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες, διότι η αποφυγή της πολύωρης ακινησίας στην καρέκλα μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία. Φροντίστε μόνο να έχετε κατάλληλο, ψηλό γραφείο ή πάγκο, ώστε να διατηρείτε ίσια την πλάτη σας.

Αν ήδη πάσχετε από επικονδυλίτιδα, η ανάπαυση, η τοποθέτηση πάγου στην προσβεβλημένη άρθρωση και οι εναλλαγές κρύου-ζεστού νερού μπορεί να σας βοηθήσουν, λέει ο κ. Κακαβάς.

«Η αποφυγή της πληκτρολόγησης ή η μείωση της διάρκειάς της μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά, ενώ οι διατάσεις μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο. Έτσι χαλαρώνουν οι δύσκαμπτοι από την συνεχόμενη έκταση και χωρίς χαλάρωση μύες», λέει.

Αντίστοιχα, η τοποθέτηση πάγου συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. H εναλλαγή ζεστού και κρύου ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στη στάση του ύπνου, διότι μπορεί να επιβαρύνει τη βλάβη, καταπονώντας περισσότερο τον πονεμένο αγκώνα», τονίζει.

Πηγή: news247.gr

 

Αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

 

Ένα ακόμη πειραματικό φάρμακο που τονώνει τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών προ της εμμηνόπαυσης, δοκιμάσθηκε με επιτυχία και πλέον αναμένεται η έγκρισή του από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το φάρμακο λέγεται bremelanotide και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Palatin Technologies, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι δοκιμές του κατά την τελική φάση 3 έγιναν σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με μειωμένη λίμπιντο.

Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε για χρονικό διάστημα εξαμήνου, βελτίωσε σημαντικά τη σεξουαλική διάθεσή των γυναικών σε σχέση με το ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), ενώ είναι καλά ανεκτό και η πιο συχνή παρενέργεια που προκαλεί, είναι η μέτρια ναυτία.

Μία από τις ερευνήτριες, η καθηγήτρια αναπαραγωγικής βιολογίας Σέριλ Κίνγκσμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, δήλωσε ότι το φάρμακο μείωσε αισθητά και το άγχος των γυναικών, οι οποίες -λόγω της μειωμένης λίμπιντο- συχνά έχουν προβλήματα με την εικόνα του εαυτού τους, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.

Αν και ορισμένοι τείνουν να αποκαλούν τέτοια φάρμακα «γυναικεία Βιάγκρα», στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για χάπι, αλλά λαμβάνεται υποδόρια. Το bremelanotide είναι ένα συνθετικό πεπτίδιο που μιμείται μια ορμόνη και δεν χρειάζεται να χορηγείται καθημερινά, αλλά μόνο κάποια ώρα πριν τη σεξουαλική επαφή.

Αν το φάρμακο εγκριθεί για κυκλοφορία, θα ανταγωνισθεί το Addyi της Valean Pharmaceuticals International, το οποίο εγκρίθηκε φέτος τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κάνει ιδιαίτερη «καριέρα» στην αγορά, καθώς στη συσκευασία του φέρει προειδοποιήσεις ότι μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία και υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, ενώ δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αλκοόλ.

 

Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που βλέπουν τα εμβόλια με...μισό μάτι.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "EbioMedicine", με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες -με τη βοήθεια του δεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International- ανέλυσαν δειγματοληπτικά τις απόψεις σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.

Συνολικά -και μάλλον αναπάντεχα- η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και τον πιο έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια (15,8%), ενώ την μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν η ΝΑ Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%).

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιο καχύποπτη απέναντι στα εμβόλια είναι η Γαλλία (το 41% των Γάλλων διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή). Το απρόσμενα υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται σε αμφιβολίες των δύο τελευταίων δεκαετιών σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κυρίως για την ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης της Ελλάδας (25%) είναι ίδιο με τις Ιαπωνίας και λίγο μικρότερο της Ρωσίας (28%). Στο άλλο άκρο, μόνο το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στη Σαουδική Αραβία και στην Αργεντινή θεωρούν ανασφαλή τα εμβόλια.

Όσον αφορά τη σημασία των εμβολίων, πέρα από την ασφάλειά τους, πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν θεωρούν σημαντικά τα εμβόλια (το 7,7%), έναντι 2,3% στη ΝΑ Ασία, 3,5% στη Μέση Ανατολή και 3,5% στην Αφρική.

Οι χώρες που υποβαθμίζουν περισσότερο τη σημασία των εμβολίων, είναι η Ρωσία (16% του πληθυσμού) και η Ιταλία (15%), ενώ στον αντίποδα κάτω από το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στο Ιράν, στον Ισημερινό, στις Φιλιππίνες και στην Αργεντινή θεωρούν άνευ σημασίας τα εμβόλια.

Οι φόβοι απέναντι στα εμβόλια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς «φρενάρουν» αρκετούς γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να εμβολιασθούν οι ίδιοι, πράγμα που οδηγεί σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Ευρώπη ξεχωρίζει ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επιρροη που μπορεί αυτό να έχει και σε άλλες χώρες του κόσμου», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης δρ Χάιντι Λάρσον.

Όσον αφορά τις θρησκείες, καμία δεν σχετίζεται συστηματικά με αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια, αν και μεμονωμένες θρησκευτικές ομάδες έχουν τέτοια στάση. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) σε όλο τον κόσμο έχουν τις πιο θετικές απόψεις για τα εμβόλια, σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.